Airconditioning

indoor unit FTX20JV Daikin
Binnen unit airco
(de fluisterstille Daikin FTX-20JV)

Wat is het?

Een apparaat wat de lucht koelt en bij sommige modellen ook de lucht filtert. Zorgt voor een prettig binnenklimaat op warme dagen.

Wat zijn de kenmerken?

Prettig binnenklimaat, vraagt relatief veel energie.

Wat zijn de onderlinge verschillen?

Vaste installatie of verplaatsbaar? Hoeveel capaciteit heeft de airco: hoe groot kan de ruimte zijn die hij kan koelen? Kan de airco ook verwarmen? Wat is de EER en COP waarde? Heeft de airco wel of geen uitgebreid luchtfilter? Kan één of meerdere indoor units aangesloten worden op één buiten eenheid (multi-split)? Heeft de airco wel of geen invertertechnologie? Hoeveel geluid maakt de airco?

outdoor unit daikin RX20JV
Buiten unit van een airco (Daikin RX20JV)

Een airconditioning kan geïnstalleerd zijn dus een vaste plaats hebben, in dat geval is sprake van een indoor unit en een outdoor unit wat een "split airco" wordt genoemd. Een mobiele / verrijdbare (monoblock) airconditioning is populair, mede vanwege de prijs en dat je hem kan inzetten daar waar je het op dat moment het koel wilt hebben.

Het merendeel van de moderne split-airconditioning apparaten kan niet alleen koelen maar ook verwarmen. Dat kunnen ze zeer goed en zo economisch dat het even duur is als gas verwarming of soms zelfs goedkoper.

Sommige airco's hebben een simpel luchtfilter, sommige zeer uitgebreid. Die kunnen dus de lucht sterk zuiveren als extra eigenschap. Bij de wat duurdere airco's wordt een "fotokatalytisch" filter toegepast. Bij vrijwel alle airco's wordt lucht alleen maar rond geblazen in een kamer, verse lucht van buiten wordt niet toegevoegd.

Een belangrijke eigenschap van een airco is zijn koelcapaciteit. Die bepaalt hoe groot de ruimte kan zijn die hij kan koelen. Hoe groter de ruimte, hoe hoger de capaciteit moet zijn. De capaciteit wordt uitgedrukt in kW (kilo Watt). Een vuistregel die gehanteerd wordt is de inhoud van de kamer in m3 x 40. Een kamer van 5 bij 6 meter met een hoogte van 2,5 meter heeft dus een inhoud van 75 m3 en heeft dus 75 x 40 = 3000 Watt koelcapaciteit nodig.

mobiele airco delonghi PAC-C110
Mobiele airco is goedkoop maar koelt niet goed en kost veel energie (Delonghi PAC-C110)

Wanneer een airco een koelcapaciteit heeft van bijvoorbeeld 3000 Watt betekent dit niet dat dit ook 3000 Watt aan elektrische energie kost. Dat is een heel stuk minder. Hoeveel minder is afhankelijk hoe efficiënt de airco is. De koel efficiency wordt in de EER (Energy Efficiency Ratio) waarde uitgedrukt. Wanneer de airco een EER zou hebben van 3 dan zal de koelcapaciteit van 3000 Watt maar 3000 / 3 = 1000 Watt elektrische energie vergen. Een EER waarde van 3,5 of meer is tegenwoordig heel normaal.

Bij het verwarmen is de COP waarde van belang, dat is de EER waarde maar dan voor het verwarmingsgedeelte. Heeft je airco een COP waarde van 4 dan is hij in staat met 750 Watt elektrische 4 x 750 = 3000 Watt aan warmte af te geven. Een COP waarde van ruim boven de 4 is bij moderne airco's heel normaal. Hoe hoger de EER en COP waarden hoe energie zuiniger, dus goedkoper in gebruik, de airco is.

Een vast geïnstalleerde airco heeft altijd een indoor unit en een outdoor unit wat een zogenaamde "split" installatie is. Indien gewenst, kan op één outdoor unit meerdere indoor units aangesloten worden. Dat kan de kosten van de totale installatie verlagen.

Wanneer een airco aanstaat merk je maar twee dingen, hoe snel het koeler wordt, wat een relatie heeft met zijn koelcapaciteit, en hoeveel geluid hij maakt. De A-merk airco's zoals Daikin, LG, Sharp e.d. leveren zeer stille airco's. In de laagste stand hoor je de airco nauwelijks. Een goedkope "Chinese" airco maakt veel meer herrie. De geluidsdruk wordt uitgedrukt in dB(A) en hoe lager deze waarde is, hoe stiller de airco.

De ouderwetse airco's maar nu nog steeds de goedkope Chinese airco's werken op het "aan/uit" principe. De airco stel je in op een bepaalde temperatuur en de airco gaat dan koelen tot het moment dat de gewenste temperatuur bereikt is. Daarna schakelt hij zich uit. De kamer warmt dan weer langzaam op en na een tijdje schakelt de airco zich weer in. Dit is zeer merkbaar in de gekoelde kamer doordat de temperatuur steeds varieert van "net te koud" tot "net te warm". Wanneer een airco is uitgevoerd met invertertechnologie merk je geen temperatuursverschillen. De airco heeft niet alleen de stand aan of uit maar ook is hij in staat de kracht van het koelen af te stemmen op de gewenste koelcapaciteit. Daardoor zal de airco niet op 100% of 0% werken maar bijvoorbeeld op 35% of 55% van zijn koelcapaciteit. Dit resulteert in een gelijkmatige temperatuur. Dat is niet alleen prettig, het is ook nog eens energiezuinig en dus kostenverlagend.

Waar op letten?

Als een airco koelt zal altijd condenswater ontstaan. Bij een mobiele airco wordt dit water opgevangen in een bakje wat je om de paar uur moet legen. Bij een split unit airco wordt normaalgesproken het condenswater afgevoerd naar buiten. Die leiding moet wel op "afschot" liggen (schuin naar beneden). Wanneer dit niet mogelijk is zal een condenswaterpompje geïnstalleerd moeten worden. Dat is een nadeel, het maakt herrie (slaat steeds aan/uit) en kan kapot gaan. Let bij de aanschaf van een airco vooral op de EER en COP waarden die de efficiëntie van de airco kenmerken. Probeer een airco te kopen met een zo hoog mogelijke EER en COP waarde. Die is wellicht duurder in aanschaf maar dat verschil haal je tijdens de levensduur er dubbel en dwars uit.

Wat zijn de voor- en nadelen?

We waarschuwen op voorhand: een mobiele airco is feitelijk een slechte koeler (en maakt daarnaast ook nog eens heel veel geluid). Dat hij niet goed koelt is een gevolg van het "systeem". Een mobiele airco moet de warme lucht die hij heeft afgekoeld afvoeren als warmte. Dat vindt plaats met een soort wasdrogerslang die door een openstaand raam naar buiten gestoken worden. De mobiele airco blaast daarmee warme lucht naar buiten. Die lucht komt van binnen en die lucht moet dus aangevuld worden met lucht van buiten (anders ontstaat een onderdruk je kan dit dus niet tegengaan). Dus stroom er tegelijkertijd weer warme lucht van buiten de kamer in. Maar die wilde je juist koelen. Het is dus dweilen met de kraan open. Het wordt dus wel wat koeler maar stel je daar niet veel van voor en het werkt heel inefficiënt en kost dus zeer veel energie. Ons advies, hoe aantrekkelijk ook geprijsd laat de mobiele airco links liggen en koop gelijk een goede en dat is een split unit airco.

Meer informatie

Meer informatie over airco's vindt je op onze partnersite: orienteer.nl


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie